És el fred causa de grip i refredat?
Les àvies ens deien que el fred és l'origen de tots els mals a l'hivern i que passar molt de temps a la intempè rie és grip o refredat assegurat; però res més allunyat de la realitat. Les grips i refredats són causa dels virus el contagi dels quals es dóna entre persones per l'aire en parlar, tossir o esternudar i que és afavorit en els ambients tancats. Per tant, la bona notícia és que el fred no és causant de grip o refredat.
Si sou dels que us queixeu tot l'estiu per la calor però després quan arriba l'hivern us tanqueu a casa per por d'emmalaltir ja no teniu excusa. El fred acaba d'arribar a les seves temperatures més baixes i toca gaudir al màxim de les meravelles que ens brinda l'estació més freda de l'any abans que arribi la primavera.
A continuació us donem 10 consells perquè sortiu a gaudir de l'hivern sense por a contratemps en la vostra salut i la de la vostra família.
1. Evitar un canvi brusc de temperatura
Passar de sobte de la calor al fred pot alterar algunes de les nostres funcions fisiològiques perquè els vasos sanguinis es constrenyen i disminueix la capacitat del nostre organisme d'eliminar els virus que contraiem en llocs tancats. Això ho podem evitar adequant-nos a la temperatura del lloc en el qual estem.
Consell: ens convé llevar-nos la jaqueta dins del cotxe (quan posem la calefacció alta) o quan estem dins d'un centre comercial, perquè quan tornem al fred el contrast tèrmic no sigui tan acusat.
2. Prendre kiwis, grans aliats contra grips i refredats
Si bé la taronja sembla ser la reina indiscutible dins de les fruites amb vitamina C (vitamina imprescindible per a reforçar el sistema immunològic) existeix una altra que és una millor aliada enfront de grips i refredats perquè conté més del doble d'aquesta vitamina: el kiwi.
Consell: Tot i que és una excel•lent idea començar el matí amb el ritual del suc de taronja per esmorzar no hem d'oblidar incorporar el kiwi a la nostra dieta diària.
3. Passar més temps fora de casa
Encara que sembli contradictori, per a combatre el fred el millor que podem fer és passar més temps a l'exterior perquè el nostre cos s'adapti al clima i reguli la calor corporal enfront de la temperatura hivernal.
Per això no hem de dubtar a sortir a passejar per la ciutat, jugar amb la neu o caminar per la sorra de la platja sempre que ho fem amb la roba adequada per a la temperatura externa i no ens abriguem (ni destapem) en excés.
4. Cuidar la pell enfront del fred i el sol hivernals
A l'hivern la nostra pell és el camp de batalla enfront del fred, el vent, els canvis bruscos de temperatura i el sol. Aquests són un atac constant que només podem combatre amb una bona barrera de protecció. La utilització d'una crema i labial hidratants amb un mínim de protecció SPF +30 en la cara, els llavis i les mans és fonamental en aquesta època de l'any.
Consell: ha d'aplicar-se diverses vegades al dia per a evitar fissures, esquerdes i petites ferides provocades per una pell seca que poden amargar-nos la temporada.
5. Prendre begudes calentes
Un dels aliments estrella per a combatre el fred és el brou que a més d'ajudar el nostre cos a mantenir la temperatura ens hidrata. Perquè encara que a l'hivern sentim menys set i per tant beguem menys aigua, el nostre cos la necessita igual que a l'estiu.
Consell: un dels millors hàbits saludables per a l'hivern és beure un brou o infusió cada vegada que tornem d'un lloc molt fred perquè la nostra temperatura es reequilibri.
6. Protegir cap, coll, orelles i peus abans de sortir de casa
Quan entrem en contacte amb el fred automàticament perdem calor del cos. Per a mantenir la calor corporal, us aconsellem protegir el cap, el coll, les orelles i els peus, ja que totes elles són fonts de sortida de la calor que genera el nostre cos.
Remei: per a recuperar la calor perduda quan tornem a casa és una bona idea fer-nos un massatge als peus per a reactivar la circulació.
7. No alarmar-se davant el degoteig de nas
El nas és el primer òrgan del cos que ha d'adaptar-se als canvis bruscos de temperatura, per això moltes vegades quan sortim al carrer comença a degotar. Això no és més que un mecanisme “intel•ligent” del cos perquè el nas és l'encarregat d'escalfar l'aire que respirem i que arribi càlid i humit als pulmons.
Així que no fa falta que tornem corrent a casa perquè no es tracta d'un refredat sobtat.
8. Rentar-se les mans sovint
Com dèiem anteriorment, els entorns tancats són afavoridors de grips i refredats per la lliure circulació de l'aire contaminat i el contacte entre persones. És fonamental per a evitar el contagi rentar-se les mans i utilitzar mocadors de paper d'un sol ús per a esternudar i tossir.
Truc: tapar-nos el nas i la boca amb el colze pot ser un truc útil si ens quedem curts de mocadors.
9. Vacunar-se contra la grip
La vacuna de la grip es recomana a embarassades, persones majors de 60 anys, nadons de menys de 6 mesos i persones amb alguna malaltia de base que els faci més vulnerables enfront de la grip. Comença a fer efecte aproximadament dues setmanes després de la injecció pel que convé no retardar aquest moment si volem que els nostres familiars més vulnerables estiguin protegits enfront del pic de grip, que sol donar-se entre els mesos de novembre i febrer.
10. Fugir del fred quan comencem a tremolar
Sabeu quin és l'únic senyal que us indica que és hora de tornar a casa? El tremolor. Quan estem en un ambient molt fred i comencem a tremolar és perquè el nostre cos ja està consumint calories per a alliberar calor i combatre el fred corporal. És un senyal biològic que no hem d'ignorar i que ens indica que toca buscar un lloc més calent. Cal tenir especial cura amb els nens petits que tenen la sensació de fred menys desenvolupada.