ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Prevenció i diagnòstic precoç del Càncer de Còlon

Març 29, 2019
Prevenció i diagnòstic precoç del Càncer de Còlon

El càncer de còlon i recte suposa un problema de salut important per a la població espanyola. En 2017 es van detectar al voltant de 34.000 casos – un 15% de la població – superant a uns altres tan habituals com el de pròstata (13%), pulmó (12%), i mama (11%). És el tercer tumor més freqüent entre la població masculina i el segon entre la femenina.

La bona notícia és que aquest tipus de càncer és superable en el 90% dels casos. La dolenta és que les xifres d'incidència d'aquesta malaltia van en augment per l'envelliment de la població, l'ambient i els hàbits tòxics. Es diagnostica lleugerament més en homes que en dones i el tumor se sol localitzar amb freqüència en el recte i a la regió sigmoide. Sigui com sigui, la gran diferència en la superació de la malaltia la fan el diagnòstic precoç i la prevenció.

Els hàbits juguen un paper fonamental en l'aparició d'aquest tumor. De fet la majoria de casos es podrien evitar amb un canvi d'alimentació i la incorporació d'exercici regular. A pesar que s'han proposat molts factors de risc implicats en l'aparició d'aquesta mena de càncer en l'actualitat només existeix evidència científica d'alguns d'ells:

  • Moderar el consum de carns vermelles, molt processades i carns molt torrades fetes en contacte amb el foc
  • Fer una dieta baixa en greixos i rica en fibres, fruites i verdures.
  • Fer una dieta rica en llet i productes lactis
  • Realitzar una ingesta adequada d'aliments rics en folatos, Calci i Vitamina D. Evitar els suplements alimentosos
  • No prendre suplements antioxidants
  • Fer exercici físic i evitar l'obesitat i el sobrepès
  • Evitar el consum de tabac
  • Moderar el consum d'alcohol
  • No administrar àcid acetil salicílic, antiinflamatoris no esteroides, ni tractaments hormonals de manera sistemàtica com a medicaments preventius

La Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha alertat recentment de la necessitat de participar en els programes de garbellat com a mesura de prevenció del càncer de còlon, que es pot detectar a temps amb una simple prova.

Però perquè la detecció precoç sigui efectiva, el Dr. Josep Just, especialista en digestología i responsable de la Unitat d'endoscòpia digestiva de Creu Blanca recomana els controls a partir dels 50 anys en població sense factors de risc personal o familiar que haurà de rebaixar-se als 40 en cas de tenir antecedents. La revisió consisteix en la realització d'una colonoscòpia i una prova de determinació de sang oculta en femta. La colonoscòpia a més és una tècnica que permet realitzar intervencions sobre algunes lesions trobades durant la prova com a biòpsies o extirpació de pòlips.

Fora d'aquesta franja d'edat també serà necessari realitzar proves quan apareguin símptomes que facin sospitar l'existència d'un problema en el còlon com la presència de sang en la femta, anèmia, palpació de masses abdominals o troballes sospitoses en alguna exploració d'imatge. En tots els casos la periodicitat de les revisions la determinarà el resultat de la prova anterior.

La detecció primerenca és un factor fonamental en tots els tumors. I és que els diagnòstics més primerencs equivalen a majors probabilitats de curació

Comentarios