ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

La mirada del expert

Tornada al col·le? La incertesa a les aules i com superar-la emocionalment

Agost 26, 2020
Tornada al col·le? La incertesa a les aules i com superar-la emocionalment

La doctora en psicologia Emilia Moreno ens dóna alguns consells clau per facilitar als nostres fills l'adaptació a equest any incert


La tornada al cole, ha suposat un repte per a pares, docents i sobretot per als alumnes. Preguntem a Emilia Moreno , doctora en psicologia a Barcelona, quina actitud adoptar davant d'aquesta incertesa actual i com podem ajudar als nostres fills.

La situació actual, basada en canvis imprevistos, provoca incertesa, donant lloc a la preocupació, l'angoixa i l'estrès. “Els pares haurem de gestionar aquest tipus d'emocions intentant viure-les amb la màxima normalitat i quotidianitat possible”, explica Moreno.

Amb la finalitat de facilitar als nostres fills l'adaptació a aquest nou i incert escenari, és imprescindible dir-los la veritat i evitar crear falses expectatives. “Parlar de les emocions de manera realista a nens i a adolescents permet, d'una banda, anticipar emocions menys positives. I, d'altra banda, permet als pares ajudar-los a preveure estratègies de gestió davant possibles problemes”, afegeix.


Tornada al col·le? La incertesa a les aules i com superar-la emocionalment

Diferències entre ocupar-nos i preocupar-nos

Els pares, lluny de mostrar-se preocupats davant dels seus fills, han de fer-los veure i sentir que junts s'encarregaran de trobar solucions als obstacles amb els quals es trobin.

“La paraula pre-ocupar significa ocupar-me d’alguna cosa abans que succeeixi. A vegades, ocorre que ens preocupem d'un assumpte que ni tan sols ha succeït - o que fins i tot mai succeirà - amb massa anticipació, la qual cosa ens condueix a perdre energia, enfocament i temps”, afirma Moreno. “Analitzar la situació i adonar-nos que hi ha sortides ens permetrà sortir de dubtes i disminuir el nostre malestar, encara que en qüestió de dies la situació torni a canviar”, afegeix.


Els nens, el reflex dels pares

En múltiples ocasions, és comú a sentir que els fills són el reflex dels pares. En relació a aquesta afirmació, Emilia Moreno, aprofundeix i afegeix que “els nens acaben sentint allò que perceben dels pares i que, sense voler, els han comunicat”.

Ells són capaços d'absorbir les nostres pors i actituds, així com la nostra capacitat d'adaptació als canvis. És per això que “la nostra manera d'ocupar-nos (que no de preocupar-nos), serà un bon model d'aprenentatge de vida per als nostres fills”, detalla Moreno.


Com afrontar els canvis

La situació actual requereix buscar solucions, encara que més enfocades a la immediatesa i al present. “Les mesures que es prenguin sempre estaran sotmeses a modificacions. De manera que fa falta agilitat i empatia per a acomodar-nos als canvis amb rapidesa i sense drames. L'evolució o el canvi s'han convertit en el que considerem una situació normal”, explica Moreno.


Tornada al col·le? La incertesa a les aules i com superar-la emocionalment

Davant una tornada al col·le allunyada del convencional, els experts veuen convenient transmetre a famílies, docents i alumnes que han de preveure segons quines emocions i estar oberts als canvis. L'anàlisi prèvia de la situació pot servir per a tenir major sensació de control i així garantir un major benestar psicològic.


Comentarios