ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

Maig 12, 2021
Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?
  • El nostre cos es renova completament cada 10 o 15 anys, segons un estudi realitzat pel biòleg i doctor molecular Jonas Frisen.

  • Tot el que donem al nostre cos, aquest ens el torna. D'aquí la importància de portar un estil de vida saludable.

La nostra edat és diferent a l'edat del nostre cos. A què ens referim? Encara que una persona estigui a punt de fer els 50 anys, el seu organisme pot ser que tan sols tingui 10 o fins i tot menys anys.

L'ésser humà està compost per 37 bilions de cèl·lules, que es regeneren constantment per mantenir els òrgans i teixits en perfecte estat. Hi ha cèl·lules que es renoven diàriament, mentre que altres ho fan un cop a el mes, a l'any o fins i tot una vegada a la vida.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

I, ens preguntem: ¿existeixen cèl·lules que mai reemplacem, és a dir, quins conservem des que naixem fins que morim?

Precisament, en aquest article, coneixerem amb quina freqüència es regeneren les cèl·lules que conformen els diferents òrgans i teixits del cos humà. Amb tot això aconseguirem entendre per què envellim tot i experimentar constants processos de renovació en el nostre organisme.

No us espanteu, envellir no és un problema si comencem a cuidar-nos des de l'interior, o el que és el mateix, des de les nostres cèl·lules. ¡Renovem-nos!

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

Amb quina freqüència es regeneren les cèl·lules del nostre cos?

Els 37 milions de cèl·lules que constitueixen el nostre cos s'uneixen creant òrgans i teixits diferents. Cadascun d'aquests grups cel·lulars presenta unes característiques úniques i realitzen diferents funcions, de manera que la freqüència amb la qual es renoven també és diferent.

L'organisme només reemplaça les cèl·lules quan és estrictament necessari, ja que a nivell metabòlic és un procés laboriós. El moment indicat per fer aquesta renovació dependrà del tren de vida que hagin portat aquestes cèl·lules.

En altres paraules, el cos decideix quan regenerar cada tipus de cèl·lula en funció del nivell d'estrès i deteriorament a què hagin estat sotmeses.

Per exemple, les cèl·lules de la pell es restauren amb més assiduïtat a causa que estan més exposades als danys produïts pel sol, l'aire i la fricció amb diferents superfícies. Les del cor, en canvi, es troben més protegides i pateixen menys desgast, per la qual cosa es renoven amb menor freqüència.

A continuació, us expliquem el temps que triga cada cèl·lula en regenerar-se en funció de l'òrgan i teixit on es troben.

De més a menys velocitat de renovació trobem:

1. Intestins: de 2 a 4 dies

Les cèl·lules dels intestins són les que tenen l'esperança de vida més curta. L'organisme les renova constantment per permetre que absorbim el major nombre de nutrients possible.

2. Sistema immune: de 2 a 10 dies

Les cèl·lules del sistema immune s'han de mantenir en estat òptim per defensar-nos davant l'atac de patògens, com ara virus, bacteris o fongs, entre d'altres agents infecciosos.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

3. Coll de l'úter: 6 dies

Situat al fons de la vagina, el coll de l'úter està format per unes cèl·lules que treballen per protegir la salut de les dones o del fetus, en cas de embaràs. És per això que figuren entre les cèl·lules que es renoven amb més velocitat i freqüència.

4. Pulmons: 8 dies

Les cèl·lules pulmonars compleixen amb la funció d'absorbir l'oxigen de l'aire i expulsar el diòxid de carboni de el cos. A causa de la seva contínua exposició a elements contaminants de l'ambient, el cos les substitueix cada pocs dies per mantenir els pulmons el més nets possible.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

5. Pell: de 10 a 30 dies

La pell és l'òrgan més gran i extens del cos humà, de manera que és també la part més exposada a possibles danys. Les cèl·lules de la pell lluiten per impedir l'entrada de gèrmens a l'organisme. L'anomenada "pell morta" és un clar reflex de l'activitat que exerceixen les cèl·lules dèrmiques, és a dir, els trossos de pell que el cos expulsa per formar capes noves.

6. Osteoclasts i osteoblasts: entre 2 i 3 mesos

Aquestes cèl·lules s'ocupen de mantenir els ossos saludables, cosa que resulta imprescindible per a complir amb les nostres activitats quotidianes.

7. Espermatozoides: 2 mesos

Les cèl·lules reproductores masculines es renoven cada 2 mesos per assegurar la seva funcionalitat. Es tracta d'un dels elements del cos que està millor protegit i nodrit.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

8. Glòbuls vermells: 4 mesos

Els glòbuls vermells s'encarreguen de transportar l'oxigen fins als òrgans i estructures de tot el cos. A més, són les cèl·lules amb més presència a la sang i unes de les més resistents.

9. Fetge: de 6 mesos a 1 any

Endinsant-nos en el tipus de cèl·lules que es regeneren a un ritme menor, trobem les cèl·lules del fetge, denominades hepatòcits. Aquestes són multidisciplinars, és a dir, fabriquen la bilis i afavoreixen l'eliminació de residus, entre altres funcions vitals. Malgrat la seva gran importància, estan exposades a un deteriorament relativament baix, de manera que l'organisme pot renovar-les cada llarg períodes de temps.

10. Adipòcits: 8 anys

Els adipòcits són les cèl·lules que s'encarreguen de formar reserves de greixos. Pateixen pocs danys o alteracions i aguanten llargues temporades sense perdre la seva funcionalitat.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

11. Ossos: 10 anys

El teixit ossi en si, costa molt que es renovi causa de la seva gran estructura i resistència. De manera que es reconstrueix en un temps relatiu a una dècada.

12. Músculs: 15 anys

El teixit muscular, que comprèn els músculs i el cor, és summament sòlid i fort, de manera que el cos no veu la necessitat de renovar-lo cada molt de temps.

13. Neurones: neixen molt poques i en parts específiques del cervell

L'estesa creença que naixem amb un nombre determinat de neurones i que si aquestes moren no es regeneren resulta ser falsa. Diversos estudis han demostrat que les persones podem generar noves neurones, un procés que es coneix com neurogènesi.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

No obstant això, només pot regenerar-se en dues regions concretes del cervell: el bulb olfactiu, que hi ha el sentit de l'olfacte, i l'hipocamp, on es dipositen els records inicials de rostres i llocs, segons una investigació realitzada per la neurocientífica Elizabeth Gould de la Universitat de Princeton.

Al cervell hi ha més de 86.000 milions de neurones i cada dia es regeneren una mitjana de 1.400 noves.

14. Òvuls: mai es regeneren

Les cèl·lules reproductores femenines són de les poques que no es regeneren mai, és a dir, les dones neixen amb una xifra específica d'òvuls i quan s'esgoten, perden la seva fertilitat .

Com es reprodueixen noves cèl·lules?

Gràcies al fet que les cèl·lules es reprodueixen, el cos pot renovar els seus teixits. Les cèl·lules poden generar cèl·lules per si mateixes, és a dir, sense necessitat d'aparellar-se amb altres cèl·lules. Per això, simplement es divideixen en dos i realitzen una còpia del seu material genètic. La cèl·lula "filla" rep el mateix ADN que la cèl·lula mare, però, aquest procés de còpia no sempre es dóna de forma òptima i pot ser que la cèl·lula "filla" rebi un ADN lleugerament diferent al de la seva progenitora.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

L'acumulació d'aquestes petites alteracions en l'ADN repercuteix en les futures generacions cel·lulars i, en moltes ocasions, de forma negativa. El desenvolupament de càncers té a veure precisament amb un gran nombre de mutacions que deriven en l'aparició de cèl·lules cancerígenes.

Així mateix, el càncer sol afectar els teixits i òrgans que més es regeneren, com ara els intestins o els pulmons. Com més regeneracions, més probabilitats de generar mutacions que derivin en tumors cancerosos. Per aquest motiu el càncer de còlon i el de pulmó són uns dels més estesos.

Si el nostre cos renova totes les cèl·lules ... Llavors, per què envellim?

La resposta, encara que no ho sembli, és senzilla. Les cèl·lules es van traspassant les unes a les altres el nostre ADN. Aquest traspàs provoca que el nostre ADN original es vegi alterat i vagi transformant-se i acumulant danys amb el pas dels anys. Per tant, tot i que les cèl·lules en si vagin renovant-se, el material genètic que es transfereixen és massa antic.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

El fet que les nostres cèl·lules perdin les propietats originals que els permeten treballar correctament, explica el perquè és inevitable envellir i, per tant, morir.

Encara que no ens adonem, el nostre cos experimenta constants canvis.

L'envelliment és irremeiable, però hi ha vies per portar-lo de la millor manera possible.

Escoltar els senyals que ens envia el nostre cos és el primer pas per anticipar-nos a possibles malalties que debiliten els nostres òrgans i teixits. La salut de les nostres cèl·lules dependrà en gran mesura del nostre estil de vida, dels aliments que ingerim, l'activitat física que practiquem i l'aire que respirem.

Regeneració cel·lular: es renova el cos humà amb els anys?

La regeneració cel·lular és una cosa que no podem controlar, però, renovar els nostres hàbits és a les nostres mans. Tot el que donem al nostre cos, aquest ens el torna. ¡Donem-li el millor i rebem una dosi de vitalitat multiplicada per dos!

Si vols sortir de dubtes, consulta les nostres revisions mèdiques.

Comentarios