ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Nutrició

8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses

Octubre 22, 2020
8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses

A la tardor perdem les flors, les fulles i la llum dels dies d'estiu. Però guanyem l'aire fresc, les sortides a la natura i infinitat de fruits carregats de nutrients.


La baixada progressiva de les temperatures alerta al nostre cos de la necessitat de reforçar les defenses i estimular la circulació sanguínia per a previndre els primers refredats. Els productes de temporada de tardor concentren un extra de vitamines, minerals, fibra i alguna cosa que embogeix als amants de la vida sana com són els aliments rics en antioxidants.


A continuació, us presentem quins són els aliments que maduren durant els mesos que comprenen la tardor i quines propietats els converteixen en els millors aliats per a reforçar el nostre sistema immunitari.


1. Magranes


Aquesta fruita és considerada el tresor nutricional de la tardor. Trobar-la en el mercat és tasca fàcil, encara que només uns pocs compten amb la paciència necessària per a extraure del seu interior els grans de to vermellós que la caracteritzen. Si formes part d'aqueixa minoria, estàs de sort.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


La magrana és l'únic aliment que conté punicalagines, unes molècules amb un gran poder antioxidant que prevenen l'aparició de malalties cardiovasculars, com l'arterioesclerosi o la hipertensió (1).

Les punicalagines pertanyen a la família dels polifenols, uns compostos amb propietats antioxidants que combaten els radicals lliures que genera el cos humà quan ens exposem a substàncies tòxiques com la pol•lució, el tabac, la radiació, els greixos saturats, l'estrés i l'insomni, entre altres.


2. Caquis


Amb una forma i textura similar a la d'un tomàquet, el caqui és per excel•lència la fruita de la tardor més exòtica, dolça, suau i cremosa. Aquest aliment d'origen asiàtic concentra glucosa, vitamina C, ferro, potassi, magnesi i calci, convertint-ho en l'aliat perfecte per a esportistes o persones que realitzen esforç físic.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


Si volem beneficiar-nos de les seves propietats astringents i antiinflamatòries és recomanable consumir-los verdes, en lloc de madurs, per a alleujar la gastroenteritis o la gastritis, entre altres problemes intestinals. En cas contrari, si tenim problemes de restrenyiment, és preferible optar per caquis rojos i ben madurs.

Els tanins són els polifenols responsables d'atorgar al caqui la funció de millorar el trànsit intestinal.


3. Codonys


Els codonys són un aliment baix en sucres i, per tant, baix en calories. Entre les seves altres propietats destaca la seva elevada aportació en fibres naturals, com la pectina i els mucílags. Igual que els caquis, també contenen tanins, la substància que els converteix en un aliment indicat per als estómacs delicats (2).


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


La pectina és un tipus de fibra que ajuda a netejar l'organisme de toxines, sobre frena l'acumulació de colesterol en l'intestí i estimula la funció depurativa del fetge.


És saludable el dolç de codony?


Com ocorre amb el préssec en almívar, el dolç de codony aporta molts menys nutrients que el codony en estat natural. Per a elaborar-ho li afigen sucre, per la qual cosa el valor calòric del producte augmenta considerablement.


4. Carabasses


De les carabasses podem aprofitar pràcticament tot. Donen molt de si!

La carn de la carabassa és una font de betacarotens, que el cos sintetitza en forma de vitamina A. Com ocorre amb la pastanaga, la carabassa ajuda a mantindre una vista saludable i actua com un dels aliments que ajuden a previndre les cataractes i la ceguesa nocturna.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


Les pipes que recobreixen el seu interior són riques en zinc, una cosa poc comuna entre els productes d'origen vegetal. Podem consumir-les crues o torrades, com tentempié o com a ‘topping’ a afegir en el nostre puré de carabassa, tot això per a beneficiar-nos també del seu alt contingut en triptòfan.

El triptòfan és un aminoàcid essencial que contribueix al fet que el cervell segregui melatonina, l'hormona responsable de regular el somni.


5. Moniatos


El moniato és un dels productes de temporada més benvolguts pels amants dels tubercles. Ho diferencia de la patata el seu característic toc dolç i la seva major aportació nutricional en forma de vitamines A, E, C i àcid fòlic. Font d'hidrats de carboni lliures de greix, betacarotens i vitamina A, podem integrar-ho en els nostres plats de múltiples formes. Al forn, bullit, triturat i com a farciment en albergínies, cardes, croquetes, etc.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


Proteïna per a vegetarians


El moniato es presenta com una opció idònia per a les persones vegetarianes, ja que és un dels pocs productes vegetals que conté proteïna, que el cos sintetitza en forma d'aminoàcids com la metionina.

La metionina és un aminoàcid essencial present en la proteïna del moniato que contribueix a mantindre la massa muscular.


6. Remolatxa


Amb el seu característic color morat, s'ha convertit en un aliment estrella per a les persones que segueixen una dieta alta en fibra. Malgrat ser una de les hortalisses més riques en sucres, gairebé no aporta calories, ja que gràcies a la fibra aquests sucres s'absorbeixen a poc a poc.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


Entre les seves propietats nutricionals, destaca per ser una font d'àcid fòlic, també conegut com a vitamina B9, així com minerals entre els quals destaquen el fòsfor, el potassi i el iode.

L'àcid fòlic contribueix a la formació de glòbuls rojos, ajudant a previndre l'anèmia, un problema que afecta a prop del 25% de la població mundial (4).


7. Castanyes


Les castanyes són l'ànima de la temporada tardorenca. Considerades una fruita seca, però amb propietats nutricionals similars a les dels cereals, aporten energia de manera contínua. Resulten saciants a causa de l'elevada aportació de fibra en forma de prebiòtics.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


Els prebiòtics són fibres vegetals presents en carbohidrats complexos, com les castanyes. Són un dels aliments amb hidrats que es recomanen en les dietes d'aprimament, ja que contenen menys grassa en comparació a altres fruits secs. Molts esportistes també decideixen incloure-les a la seva dieta per a beneficiar-se de minerals com el potassi, magnesi i calci, abans o després dels seus entrenaments.


8. Rovellons


Dels boscos a la taula arriben els rovellons, una de les espècies de bolets més populars. Destaquen durant la temporada de bolets pel seu elevat percentatge en ferro vegetal, vitamina B i potassi.


8 aliments de tardor per a nodrir les teves defenses


A més, resulten un excel•lent antioxidant i efecte antibacterià ja que compten amb la presència de polifenols. De manera que ens protegeixen de microorganismes i bacteris (3).


Qui va dir que a la tardor disposem de menor varietat de productes? Precisament, és una estació que permet incloure als nostres plats una gran varietat d'ingredients amb un elevat valor nutricional. A Creu Blanca disposem d'un equip especialitzat en Nutrició i Dietètica per a ajudar-vos a aconseguir objectius mitjançant una dieta variada i personalitzada.


I tu, quan et proposes posar al dia els teus defenses?


  • Referències

(1) Societat Espanyola de Cardiologia https://secardiologia.es/comunicacion/notas-de-prensa/notas-de-prensa-sec/6082-granada-rica-polifenoles-previene-aparicion-de-enfermedad-coronaria

(2) Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) http://www.fen.org.es/articulo/el-membrillo

(3) Journal of Agricultural and Food Chemistry https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf071435%2B?*journalCode=*jafcau&

(4) Organització Mundial de la Salut (OMS) https://www.who.int/vmnis/database/anaemia/anaemia_data_status_t2/es/

Comentarios