ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Com cuidar la nostra salut durant les festes de Nadal

Desembre 13, 2021
Com cuidar la nostra salut durant les festes de Nadal

  • Segons dades del Institut Mèdic Europeu de la Obesitat, la majoria de persones augmentes entre 3 i 5 kilograms durant els Nadals.

S’acosten els Nadals i si alguna cosa caracteritza aquestes festes són els excessos. Acostumem a celebrar-ho tot amb menjar i en aquesta època són habituals les reunions familiars i d’amics. En poques setmanes fem molts dinars i sopars on el menjar i la beguda són molt abundants.

Menjar més del habitual i aconsellable pot tindre conseqüències negatives per a la nostra salut. El més comú és que durant aquestes festes s’augmenti de pes, però l’excés alimentari pot provocar altres problemes de salut com hipertensió, colesterol elevat i problemes cardiovasculars.

Són molts els “pecats” nutricionals que cometem durant aquestes dates, per això és molt important tindre cura del que mengem i, sobretot, de les quantitats en què ho fem.

Com cuidar la nostra salut durant les festes de Nadal

Hui parlem amb el nutricionista i dietista Xavier Gonzalez perquè ens doni consells sobre com viure el Nadal de manera saludable.

Nadals saludables: consells nutricionals per a cuidar-se durant les festes

El Nadal són unes setmanes en les quals canviem la nostra rutina física i alimentaria i practiquem una vida molt més sedentària de l’habitual. “Els excessos poden implicar problemes digestius els dies de després dels àpats principals, digestions més pesades i canvis en el trànsit intestinal. Però sobretot correm un risc cardiovascular i hepàtic molt elevat, ja que solem consumir sucres, greixos i alcohol més del que habituem a fer”, afirma Gonzalez. A més, el nutricionista remarca que aquests riscos per a la salut s’accentuen encara més si disminuïm la nostra activitat física.

Una vegada sabem el perill que comporta fer aquests excessos, és inevitable fer-nos una pregunta: és possible gaudir dels menjars i sopars de Nadal sense posar en risc la nostra salut?

Xavier Gonzalez afirma que sí, però que és imprescindible tindre consciència del que mengem. L’especialista recomana aliments proteics amb baix perfil de greix. “Un exemple d’aliment útil que podem trobar als pica-piques serien els embotits magres, com el pernil ibèric o el marisc. Pel que fa als àpats principals, sempre és important buscar coccions al forn o a la brasa abans que guisats, així el perfil de greix és més baix”.

Controlar el consum d’alcohol

En aquestes festes no sols mengem molt, sinó que també ingerim quantitats excepcionals d'alcohol. El consum excessiu de begudes alcohòliques pot suposar un risc per a la nostra salut i generar problemes hepàtics, digestius, neurològics i en el sistema immune, a més de risc de patir càncer, complicacions amb la diabetis i amb la vista.

Com cuidar la nostra salut durant les festes de Nadal

Gonzalez remarca, a més, l’efecte que produeix l’alcohol en el comportament de la persona que el consumeix en excés i com afecta aquest a les relacions personals amb els que estan al voltant. “És bo tindre sempre un got d’aigua ple al costat de la copa, així en el moment de tindre set, si hem acabat la copa, beurem aigua abans d’omplir-la de nou”, recomana l’especialista.

Què fer en Nadal si segueixes una dieta

I què passa amb les persones que segueixen una dieta? Moltes persones decideixen seguir una dieta alimentària, ja sigui per temes de salut, per a perdre o augmentar de pes o per necessitats imposades per una malaltia concreta. Per a aquestes persones els Nadals poden resultar una època difícil.

“Cal tindre consciència del que es pren. Per exemple, no abusar de les quantitats, provar una mica de tot, però sense passar-nos i moure’ns més del habitual, no només pensant en fer esport, sinó caminar més, no agafar el cotxe, no pujar en ascensor i anar per les escales”, recomana Gonzalez. A més, remarca que és important que els extres vinguin només els dies festius. “La resta de dies cal portar una alimentació sana, variada i equilibrada”.

Com cuidar la nostra salut durant les festes de Nadal

L’assessorament de professionals en dietètica i nutrició ens pot ajudar molt a enforcar la nostra alimentació de cara a les celebracions de Nadal.

A CreuBlanca comptem amb especialistes que et poden orientar per tal de cuidar-te sense deixar de gaudir. “S’ha de ser conscient que el Nadal és una època per gaudir dels amics i de la família. Per tant, el que no s’ha de fer mai, és menjar diferent de la resta”, afirma Xavier Gonzalez.

Comentarios