ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

La mirada del expert

Dones lluitadores que ens continuen inspirant al 2020

Abril 30, 2020
Dones lluitadores que ens continuen inspirant al 2020

El primer diumenge de maig celebrem l'existència de les nostres majors mestres: les mares.

Ser mare és sinònim de lliurament, lluita, coratge i companyia. També d'amor, paciència, insomni i esperança. La maternitat emana en cada dona sentiments tan diferents però alhora tan iguals. Cada dia de l'any i, especialment, el Dia de la Mare, tenim l'oportunitat de retornar-li a la nostra una miqueta del molt que ella ens ha donat.

Mares biològiques, solteres, adoptives i d'acolliment, així com àvies, tietes i padrines són una part essencial entre les 24 milions de dones que hi ha al nostre país. Des que tenim ús de raó, elles han estat el nostre primer exemple de lideratge, exercint la seva funció com a mares, alhora que esposes, filles i bones professionals, entre altres responsabilitats.

A continuació, hem dissenyat una llista de dones influents i admirades, a nivell professional i, el més important, per ser mares o ajudar altres a exercir aquesta gran labor.

Anna Reeves Jarvis: la precursora del Dia de la Mare

Una de les responsables a fixar en el calendari aquest dia tan assenyalat va ser l'estatunidenca Anna Reeves Jarvis, una mare que va cuidar dels soldats ferits durant la Guerra Civil Estatunidenca (1861 -1865) i es va organitzar juntament amb altres dones perquè la població rebés atenció mèdica. Després de la seva mort, la seva filla, Anna Jarvis, va voler estendre la gesta de la seva mare per a fer realitat un somni: agrair a totes les mares del món l'esforç que fan pels seus fills i per la cura dels altres.

Això va provocar que es proclamés en 1914 el Dia de la Mare als Estats Units, servint com a inspiració a una quarantena de països més. A Espanya celebrem aquest dia el primer diumenge del mes de maig, i enguany cau en dia 3 de maig.

Dones lluitadores que ens continuen inspirant al 2020

Marie Curie: bona química entre mare i filles

Tractaments com la radioteràpia, utilitzada per a destruir cèl•lules canceroses, formen part del llegat que ens va deixar la prestigiosa científica Marie Curie. Els seus descobriments, centrats en el fenomen de la radioactivitat, la van convertir en la primera dona científica que va rebre no un Premi Nobel, sinó dos, en dues disciplines diferents, Física i Química.

Milers de llibres recullen la prestigiosa carrera d'aquesta científica, però pocs destaquen l'extraordinària relació que va mantenir amb les seves dues filles, Irene i Eve. A la major, Irene va aconseguir transmetre-li la passió per la ciència, la qual cosa la va convertir en una reconeguda científica que va obtenir un Premi Nobel de Química. Mentre que Eve, la menor, es va dedicar a escriure i a lluitar pels drets humans. La petita dels Curie va escriure i va donar a conèixer al món la biografia de la seva mare, la gran Marie Curie.

Margarita Salas: mare a casa i en el laboratori

Reconeguda com una de les majors científiques espanyoles del segle XX, ens ha permès conèixer com funciona l'ADN a través d'innovadors estudis centrats en genètica i biologia molecular.

Mare de Lucía a casa i mare de d'altres en el laboratori, ha deixat un petjada inesborrable en el cor dels qui han treballat amb ella. Entre la llarga llista de premis i reconeixements que va rebre al llarg de la seva trajectòria, destaquem el Premi Inventor Europeu 2019. Amb la bata blanca posada fins als seus últims dies, ha estat una de la veus més influents a reivindicar la necessitat d'invertir més recursos en el camp de la recerca.

El tu Youyou: un antídot contra la malària

Experta en medicina tradicional xinesa, va aconseguir a les seves 85 anys convertir-se en la primera científica xinesa a rebre en 2015 el Premi Nobel de Medicina. La dictadura de Mao la va mantenir en l'ombra per la seva categoria d'intel•lectual i mare de dues filles. Quan va caure el règim, en 1977, es va començar a publicar sobre el seu major descobriment: la artemisina, un compost que ha salvat la vida a milers d'infectats per la malària.

Frida Khalo: una icona que va trencar esquemes

Els seus quadres l'han convertit en la pintora més cotitzada de tota llatinoamèrica. Encara que més enllà de l'art, la recordem per les seves celles juntes, els seus vestits acolorits i la seva manera de veure la vida. Les seves reflexions la van convertir en una dona lliure i aclamada a tot el món. Parlava de sexualitat, avortament, maternitat o lactància de manera natural, moltes vegades en representació de dones que es trobaven reprimides per la seva condició de dona.

Una de les seves fidels seguidores era precisament la seva mare, Matilde Calderón. Ambdues s'intercanviaven cartes demostrant-se l'afecte mutu que es tenien. En aquells dies Frida es trobava a l'hospital recuperant-se d'un accident. Un moment que, sens dubte, les va unir moltíssim, per sobre d'altres episodis de tensió que van marcar la seva relació de mare i filla.

Dones lluitadores que ens continuen inspirant al 2020

Agnès Apea: memòria de moltes mares

La lluita contra la sida ha marcat la vida de moltes mares a Uganda gràcies a Agnès Apea. Després de recórrer mig món, ha aconseguit que els fàrmacs antiretrovirals arribessin al seu país, Uganda. D'aquesta forma, una gran part dels infectats per VIH han rebut tractament.

No té fills, però la seva empatia per les mares és infinita. Per a donar visibilitat a les dones contagiades per sida, ha estat una de les promotores del ‘Memory Book’. Aquests llibres els creen les mares que pateixen aquesta malaltia o reben tractament, i en ells recullen fotografies, cartes i anècdotes perquè els seus fills les recordin per sempre. Aquest mètode convida a les noves generacions a preguntar-se per la malaltia i sumar-se a la lluita contra la sida.

Michelle Obama: una dona agraïda

En l'àmbit de la política, Michelle Obama és sinònim d'humanitat i proximitat. L'ex primera dama dels Estats Units, mare de dues filles, Malia i Shasha, ha donat en nombroses ocasions públicament les gràcies a la seva mare. Què li agraeix? Que sempre l'hagi escoltat.

Un gest tan simple com escoltar als nostres fills els aportarà múltiples beneficis, entre ells raonar i desenvolupar un pensament crític.

Serena Williams: líder pels drets de les mares tennistes

Vuit medalles olímpiques i 23 títols de Gran Eslam han convertit a Serena Williams en la tennista més veterana de la història. La que va ser número 1 del món durant 6 sis anys consecutius, té una filla, Olympia, a qui hem pogut veure als braços de la seva mare mentre aquesta fa els estiraments abans del partit.

Serena Williams ha estat de les primeres esportistes a lluitar pels drets de les tennistes. La seva veu ha estat clau perquè la Women's Tennis Association (WTA) hagi fomentat la conciliació entre la maternitat i l'esport d'alt nivell. Perquè ha aconseguit que l'embaràs deixés d'equiparar-se a una lesió o malaltia i que no els afectés en la seva classificació en el rànking.

Marta Arce: judoka davant la vida i el tatami

Judoka paralímpica i mare de família nombrosa, torna al tatami després de cinc anys d'aturada per a participar en els pròxims Jocs Olímpics de Tòquio. Medalla de Plata a Atenes de 2004 i Pequín 2008 i bronze a Londres 2012, ara és un clar referent per a les mares que combinen la cura dels seus fills amb la dedicació a un esport d'elit. Molta organització! Per a així no abandonar els nostres somnis.

Angelina Jolie: una mare polifacètica

Mare de 6 fills, 3 biològics i 3 adoptius. Actriu, guionista, directora, model, activista pels drets de les dones i, per sobre de tot, mare. A més dels seus assoliments, entre ells dos Premis Óscar i tres Globus d'Or, aquesta dona ha inspirat al món pel seu compromís amb Agencia de la ONU para los refugiados (ACNUR), ajudant a protegir a les dones de la violència sexual en països en guerra.

Els seus fills? L'acompanyen a pràcticament totes parts i li recorden moltes vegades l'important que és per a ells, en les bones i en les dolentes.

Laura Freixas: la veu de les empoderades

A mi no m'anava a passar’ es titula l'últim llibre de l'escriptora barcelonina Laura Freixas. És un títol curiós ja que reflecteix totes les coses que com a mares no estàvem disposades a tolerar, però al final acabem per acceptar. Laura Freixas és una fidel defensora de la figura de la dona empoderada, especialment les mares, i així ho plasma en la seva literatura. Ni molt menys es penedeix de ser mare, sinó que anima a la dones al fet que decideixin si volen o no ser mares, amb més llibertat que la que va tenir ella.

Conchita Serrallach: Un referent per a Creu Blanca

Dones lluitadores que ens continuen inspirant al 2020

Filla de metge, es va criar dins d'una clínica, entre l'enrenou de doctors i infermers. Com no podia ser menys, es va casar amb un metge, el Dr. Gaspar Alomar, amb qui va crear el primer servei d'atenció mèdica urgent a domicili. Des del seu pis de jovençans, un sofà i un telèfon li van servir a Conchita Serrallach per a ser la responsable de tota la logística: organitzar a l'equip mèdic, els cobraments, els pagaments i tota l'administració que això implica.

Llicenciada en Químiques i amb el títol d'infermeria va fundar Creu Blanca sota els valors d'unió, excel•lència, insistència i coratge. Els mateixos que va saber transmetre a la seva família. Mare de 8 fills i àvia de 26 néts, sempre va tenir temps per a cadascun d'ells. Tant els explicava com solucionar una equació, com agafava dos telèfons alhora quan el treball el requeria.

El temps que dediquen les nostres mares i moltes altres dones a educar-nos, aconsellar-nos, inspirar-nos, animar-nos a perseguir els nostres somnis i apoderar-nos són la forma més sincera de demostrar-nos el seu amor incondicional.

Dones lluitadores que ens continuen inspirant al 2020

Avui i tots els dies de l'any com podem agrair-los a les dones que ens han volgut d'aquesta forma tan especial com ho fan les mares?

Comentarios