ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

6 mites sobre l'obesitat i la pèrdua de pes

Febrer 24, 2022
6 mites sobre l'obesitat i la pèrdua de pes

L'obesitat és un problema de salut que ha augmentat de manera exponencial en els últims anys. A Espanya, el ritme de creixement és ja tan accelerat com als Estats Units, posicionant-ho en el segon lloc per nombre de casos a Europa. Avui dia, el 35% de la població presenta problemes de sobrepès i el 25% són obesos, causa per la qual moren més de 100.000 persones a l'any.

Els nombrosos mites sobre l'obesitat impedeixen diagnosticar-la i tractar-la com el que realment és, una malaltia crònica i no únicament un problema estètic. El 80% dels pacients que la pateixen opten per prescindir d'ajuda mèdica especialitzada i intenten solucionar el problema per compte propi.

Sota aquesta premissa, el Dr. Gastone Zucchiatti, metge de la Unitat d'Obesitat i Control de pes de CreuBlanca, t'ajuda a desmentir les falses creences que envolten a aquesta patologia i a entendre quins factors influeixen en el seu desenvolupament i prevenció.

6 mites sobre l'obesitat i la pèrdua de pes

Mite 1. L'obesitat és un problema de deixadesa i descontrol, no una malaltia.

En moltes ocasions, es tendeix a pensar que les persones amb obesitat pateixen aquesta malaltia perquè són incapaces de controlar el que mengen i de fer esport. Bé és cert que el desequilibri entre la ingesta i la despesa calòrica és una de les principals causes d'aquesta patologia, no obstant això, hi ha altres factors que influeixen de manera significativa en el seu desenvolupament.

“La genètica, la composició corporal, el metabolisme, la gestió de l'estrès, la desinformació sobre uns hàbits saludables i els trastorns intrínsecs del somni són factors que predisposen a guanyar pes i a ser incapaços de mantenir-ho”, explica Zucchiatti. “L'obesitat és una malaltia multifactorial en la qual intervenen múltiples agents biològics que no depenen únicament de l'alimentació i l'exercici físic”, aclareix.

Mite 2. El pes és l'únic indicador a tenir en compte per a saber si pateixes obesitat.

El pes és una dada rellevant en el diagnòstic d'aquesta patologia crònica, però no és l'únic. El Índex de Massa Corporal (IMC) és l'indicador més conegut per a diagnosticar l'obesitat i mesura la relació pes-altura. No obstant això, podem trobar-nos amb persones que pesen molt i que això es degui principalment al fet que presenten una elevada quantitat de massa muscular. Per contra, pot donar-se la situació que una persona pesi poc, però que en relació a la seva altura aquest pes sigui elevat.

Existeixen altres proves com el Test de Bioimpedancia que permeten mesurar el percentatge de greix que es troba entre la pell i els òrgans, així com el percentatge de múscul i aigua corporal. Les anàlisis de sang també ajuden a avaluar altres paràmetres que estan causant aquest augment de pes, com per exemple la presència de colesterol o diabetis.

Mite 3. El tractament més efectiu per a l'obesitat és menjar menys vegades al dia i reduir les quantitats dels teus plats.

“Moltes persones, per desesperació o per falta d'informació, recorren a plans nutricionals i a fàrmacs que poden posar en risc la seva salut. La majoria d'aquests mètodes aparentment miraculosos produeixen alteracions nutricionals i canvis en la composició corporal que només condueixen a la pèrdua de massa muscular i al conegut efecte rebot”, explica Zucchiatti.

Mite 4. Una vegada has aconseguit el teu pes ideal, el teu cos es troba en un estat completament saludable.

L'obesitat, en la majoria dels casos, implica patir altres factors de risc, ja que l'excés de greix oprimeix els principals òrgans i deforma ossos i articulacions. Quan hagis aconseguit aprimar-te, és convenient que consultis amb un especialista per a comprovar el teu estat de salut general i descartar la presència d'altres patologies que vas poder desenvolupar mentre paties obesitat, i que encara poden ser presents en el teu organisme.

“L'obesitat és l'origen de múltiples problemes de salut, com ara la hipertensió arterial, la diabetis, la patologia renal crònica, la malaltia coronària, l'artritis i fins i tot el càncer”, assenyala Zucchiatti.

“Per tant, si destinem recursos a diagnosticar i tractar l'obesitat també estem contribuint a frenar l'avanç d'altres patologies associades”, afegeix.

Mite 5. L'obesitat pot solucionar-se i tractar-se anant al nutricionista.

En tractar-se d'una malaltia, aquesta ha de ser avaluada per un metge. “El nutricionista és un professional que pot contribuir al tractament de l'obesitat, ja que la dieta i l'esport són dos elements claus per al tractament d'aquesta, però el metge és qui disposa del conjunt d'eines per a abordar aquesta malaltia en la seva completa dimensió”, explica Zucchiatti. “A més, la majoria de metges especialistes en obesitat també compten amb estudis en nutrició i endocrinologia”, afegeix.

Mite 6. Tenir familiars amb obesitat et determina també a patir-la.

Si presentes antecedents familiars d'obesitat no vol dir que vagis a desenvolupar-la, no obstant això, és cert que les possibilitats són majors. La genètica influeix, però també ho fan els hàbits nutricionals i l'estil de vida. Si bé els gens són difícils de modificar, sí que és possible modular la seva expressió, potenciant, amb un diagnòstic precís i un tractament adequat, les teves fortaleses genètiques i compensant les teves mancances individuals. Tot això, et permetrà prevenir l'obesitat i, en el cas de ja patir-la, controlar i desaccelerar el seu avanç.

Des de la nostra Unitat d'Obesitat i Control de pes t'ajudem a tractar aquesta patologia des d'un punt de vista integral. Un equip mèdic especialitzat en medicina general, endocrinologia, nutrició i psicologia clínica estudiarà el funcionament del teu organisme per a oferir-te un diagnòstic precís i unes pautes personalitzades amb la finalitat de tractar l'obesitat i les patologies associades a aquesta.


Comentarios