ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Esquinços de turmell: mites i veritats

Abril 05, 2022
Esquinços de turmell: mites i veritats

Dolor intens, sobtat i agut. Aquest és el primer i inconfusible símptoma de l'esquinç de turmell, que també pot anar acompanyat d'inflor, hematoma i rigidesa de l'articulació.

L'esquinç de turmell és una lesió provocada per una distensió dels lligaments que connecten els ossos del turmell amb els del peu. Pot produir-se a conseqüència d'una torçada, un mal moviment, un ensopec o un cop directe sobre el turmell. En funció de la seva gravetat, es classifica en tres graus: el grau 1 es refereix a microtrencaments dels lligaments, el grau 2 implica trencaments parcials i el grau 3 trencaments complets.

En tractar-se de la lesió número u de l'extremitat inferior, principalment entre els esportistes, t'ajudem a desmentir falses creences que l'emboliquen i a entendre quins factors influeixen en el seu diagnòstic, tractament i prevenció.

Esquinços de turmell: mites i veritats


Mite 1. Els esquinços es curen sols, no és necessari acudir al metge.

Ves a urgències o consulta amb un traumatòleg. Els esquinços es curen per si sols i de manera satisfactòria, sempre que es realitzi un diagnòstic precís de la lesió per part d'un metge. El traumatòleg és l'especialista que s'encarregarà d'examinar l'estat de l'articulació i aplicar un tractament adaptat al teu cas.

De no ser avaluat i tractat a temps, un esquinç lleu pot complicar-se i derivar en una cosa més greu. Tot això, allargarà el temps de la teva recuperació, podent fins i tot tornar-se crònic o provocar-te recaigudes constants.

Mite 2. Després de torçar-te el turmell has de moure el peu o trepitjar amb força per a comprovar en quin estat es troba.

No moguis el peu de manera brusca. Una de les reaccions més comunes després de doblegar-te el turmell és examinar quina és la seva condició. En calent, la majoria de lesions són imperceptibles, però a mesura que transcorren les hores aquestes poden empitjorar. Per tant, després de torçar-te el turmell no és recomanable que realitzis moviments bruscos per a assegurar-te que tot està bé. Moure el turmell en cercles o donar suport al peu amb força sobre el sòl pot contribuir a agreujar la lesió inicial i provocar una major inflamació.

Aplica't gel, mai calor en les fases inicials. Durant els tres primers dies després de la lesió, és important que t'apliquis gel en la zona afectada per a baixar la inflamació, aproximadament durant 10 minuts i cada dues hores. Mai has d'aplicar el gel directament sobre la pell, protegeix-lo amb un drap i aplica'l suaument sobre l'àrea inflamada.

Mite 3. Sempre cal immobilitzar el peu.

Immobilització parcial. En funció del grau de l'esquinç, el metge decidirà si immobilitzar o no el peu i com fer-lo per a afavorir al màxim el seu tractament i recuperació. En el cas d'esquinços de grau 1 o 2 solen emprar-se embenatges elàstics que subjecten i immobilitzen parcialment el turmell, permetent-te caminar de manera segura sense la possibilitat que torni a torçar-se.

Immobilització total. En el cas d'esquinços de grau 3, els especialistes opten per immobilitzar completament l'articulació per a prevenir danys majors i afavorir la cicatrització del lligament.

Mite 4. Un esquinç se soluciona fent repòs.

Mètode PRICE. Després de sofrir un esquinç de turmell, els traumatòlegs recomanen aplicar de manera imminent el mètode PRICE, que per les seves sigles fa referència a:

  • Protecció. Per a prevenir empitjorar la lesió.
  • Repòs. Per a evitar sobrecarregar els lligaments.
  • Gel. Per a disminuir la inflamació.
  • Compressió. Per a evitar moviments bruscos i inestabilitat.
  • Elevació. Per a disminuir el flux de sang en la zona i reduir la inflor.

El repòs forma part del procés de recuperació, sobretot en els primers dies, però igual d'important és el moviment en la fase de rehabilitació.

Realitza exercicis de recuperació. Fer moviments controlats i estiraments sota la supervisió del teu traumatòleg o fisioterapeuta et permetrà recuperar-te en poques setmanes en el cas d'esquinços lleus que no requereixen d'immobilització total o cirurgia. Primer has de centrar-te en la mobilitat de l'articulació per a, posteriorment i de manera progressiva, anar avançant amb exercicis de propiocepció i força.

Mite 5. Una vegada desapareix el dolor significa que la lesió s'ha curat.

Respecta el procés de cicatrització. No creguis estar completament recuperat quan vegis que la inflor hagi desaparegut o quan ja no sentis dolor, ja que això no significa que tots els microtrencaments presents en els lligaments hagin cicatritzat.

Mite 6. Si sofreixes esquinços de manera recurrent, hauràs d'aprendre a conviure amb la lesió i acostumar-te a les recaigudes.

Segueix pas a pas el tractament. Sofrir un esquinç de turmell no implica que quedis condicionat per a tota la vida i que siguis més propens a sofrir la mateixa lesió sovint. Encara que per a evitar recaigudes és imprescindible que continuïs rehabilitant-te fins que el turmell torni a recuperar la seva força i estabilitat per complet.

No existeixen esquinços mal curats. Un esquinç pot estar curat i recuperat al 100% i continuar donant-te problemes. En moltes ocasions, aquestes molèsties no venen dels lligaments, sinó d'altres estructures de l'articulació que també van quedar parcialment afectades i encara no s'han recuperat íntegrament.

Mite 7. L'ús de turmelleres et permet prevenir un esquinç.

*Els embenatges ajuden a prevenir els esquinços, però en cap cas poden evitar al 100% que es produeixin. *Les turmelleres funcionals permeten qualsevol moviment que no involucri el lligament lesionat, per la qual cosa és recomanable que les utilitzis durant les primeres etapes de la rehabilitació, però has d'anar suprimint-les gradualment a mesura que la zona va enfortint-se. Quan t'hagis recuperat al 100%, és el moment que eliminis aquest tipus de proteccions per complet.

A la Unitat de Peu i Turmell de CreuBlanca comptem amb un equip multidisciplinari de professionals especialitzats en el diagnòstic, el tractament i la prevenció integral de les patologies relacionades amb l'extremitat inferior. Traumatòlegs, podòlegs i fisioterapeutes treballen conjuntament per a oferir-te una valoració precisa i personalitzada mitjançant la tecnologia més avançada, com per l'exemple l'estudi de la trepitjada i el TAC en Càrrega, i les teràpies més actualitzades.


Comentarios