ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Malaltia Renal Crònica: consells per a prevenir-la i tractar-la a temps

Març 09, 2022
Malaltia Renal Crònica: consells per a prevenir-la i tractar-la a temps

Un bon funcionament dels ronyons és vital per a gaudir d'un òptim estat de salut. Aquests petits òrgans, situats just sota la caixa toràcica, són els responsables de regular importants funcions de l'organisme, com ara equilibrar els nivells d'aigua, sals i minerals en sang, expulsar toxines del cos i controlar la pressió arterial.

A mesura que les persones envelleixen, els ronyons perden la seva capacitat de filtrar adequadament les deixalles de la sang i eliminar l'excés d'aigua a través de l'orina, donant lloc al que es coneix com a insuficiència renal o malaltia renal crònica, una patologia que afecta més de 7 milions de persones a Espanya, segons les últimes dades de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN).

Els especialistes consideren aquesta patologia una epidèmia silenciosa, ja que en la seva fase inicial es desenvolupa de manera asimptomàtica. De fet, 9 de cada 10 pacients desconeixen que la sofreixen fins a arribar a fases avançades de la malaltia, quan els tractaments solen ser menys eficaços i, en moltes ocasions, s'ha de recórrer a un tractament renal substitutiu (TRS) amb diàlisi o trasplantament.

Quan consultar amb un especialista? Quines revisions mèdiques permeten controlar-la? Com prevenir-la? La Dra. Meritxell Ibernon, nefròloga de Creublanca, et resol aquestes entre altres qüestions sobre com cuidar dels teus ronyons.

Quan consultar amb un nefròleg?

“Les consultes més freqüents són aquelles relacionades amb la insuficiència renal secundària, una alteració dels ronyons que apareix a conseqüència de patir hipertensió arterial, diabetis mellitus o càlculs renals”, explica la Dra. Ibernon. “És imprescindible consultar amb un nefròleg quan comptes amb antecedents familiars de problemes de ronyó, ets hipertens, diabètic o presentes alteracions en les anàlisis d'orina i/o sang”, agrega.

Símptomes de malaltia renal

Símptomes de dolor en la part baixa de l'esquena, pressió alta, molèsties en orinar, anèmia, retenció de líquids a les cames i presència d'escuma o sang en l'orina són motiu de consulta amb un nefròleg.

“Si decideixes no revisar-te malgrat sentir malestar, els trastorns renals poden afectar de manera directa al funcionament d'altres òrgans vitals com el cor i el conjunt del sistema cardiovascular”, adverteix Ibernon.

Factors de risc

“La malaltia renal crònica és el resultat de la suma d'una sèrie d'alteracions que afecten els ronyons de manera irreversible, i els dos principals factors de risc per a patir-la són la hipertensió, la diabetis i la obesitat”, assenyala Ibernon.

Proves i revisions per als ronyons

Existeixen dos tipus de pacients candidats a realitzar-se una revisió mèdica específica del sistema renal:

  • Pacients amb factors de risc als qui se'ls realitza una revisió mèdica per a esbrinar si pateixen malaltia renal crònica.

  • Pacients prèviament diagnosticats d'aquesta patologia que acudeixen de manera periòdica a revisar-se. En tots dos casos es procedeix a la realització d'una analítica completa de sang i orina i una ecografia renal.

“Una vegada realitzada la primera visita i les proves mèdiques pertinents, es determina la freqüència de visites posteriors en funció de la història clínica i l'estat de salut de cada persona”, declara Ibernon.

Consells per a prevenir la malaltia renal crònica

Malaltia Renal Crònica: consells per a prevenir-la i tractar-la a temps

  • Revisió mèdica anual. Els ronyons no avisen quan comencen a deteriorar-se. D'aquí la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç mitjançant revisions mèdiques anuals, sobretot en el cas de pacients amb antecedents familiars, diabetis, obesitat i/o hipertensió.

  • Control de la pressió arterial. Pren-te la tensió de manera periòdica. Una pressió arterial alta pot fer malbé els vasos sanguinis que transporten la sang als ronyons. Si això ocorre, els ronyons actuen com si estiguessis deshidratats, indicant a l'organisme que retingui sal i líquid, la qual cosa pot provocar una fallada renal.

  • Dieta baixa en sal. Per a cuidar dels teus ronyons, és important que segueixis una dieta saludable i, en concret, aquesta ha de ser baixa en sal. Un consum elevat de sal redueix la capacitat dels ronyons per a eliminar aigua, la qual cosa deriva en un augment de la pressió arterial i en una major tensió en els delicats vasos sanguinis d'aquests òrgans. Així mateix, no t'oblidis de consumir una adecuada ingesta hídrica, practicar exercici físic de manera regular i evitar el consum d'alcohol i tabac.

  • Evitar l'abús de medicaments antiinflamatoris. Els medicaments antiinflamatoris tenen un efecte tòxic sobre el ronyó. El consum crònic d'aquesta mena de fàrmacs pot, a la llarga, causar insuficiència renal crònica i provocar un mal crònic renal.

A la Unitat de Nefrologia de CreuBlanca comptem amb especialistes amb una àmplia experiència en la realització de revisions mèdiques preventives i específiques per al seguiment de pacients amb factors de risc de malaltia renal o afectats per aquesta.

El treball en equip i la coordinació entre metges generalistes i nefròlegs ens permeten acompanyar-te de principi a fi en el procés de diagnòstic, tractament i recuperació. Sense llistes d'espera i amb la possibilitat de realitzar-te les proves diagnòstiques que requereixis des de la primera visita amb el teu metge .


Comentarios