ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Depressió: tractament i tècniques per ajudar-te a superar-la

Gener 12, 2022
Depressió: tractament i tècniques per ajudar-te a superar-la

La tristesa és un element essencial a la teva vida, la depressió no. Aquest trastorn emocional té múltiples cares, manifestant-se en persones de totes les edats a través de diferents símptomes.

Sentir-se trist, angoixat, desanimat, esgotat o irritat durant un període curt és normal. El problema ve quan aquests sentiments interfereixen en la teva vida diària, deixant-te totalment o parcialment incapacitat per a enfrontar-te a situacions quotidianes. Aixecar-se del llit, anar a treballar, fer la compra o intercanviar una paraula es tornen missió impossible per a qui pateix quadres depressius.

Com identificar la depressió?

La depressió és una psicopatologia caracteritzada per símptomes de tristesa, ansietat, sensació de buit, apatia, frustració, ira i cansament extrem, entre altres signes, que es prolonguen en el temps i afecten negativament la funcionalitat de la persona, impedint-li exercir la seva vida personal, familiar o laboral amb normalitat. En la seva forma més greu pot fins i tot conduir a conductes suïcides.

Sovint es confon depressió amb tristesa, o a l'inrevés, però són coses diferents. La tristesa és un entre els múltiples símptomes que pots experimentar quan pateixes depressió. En la següent imatge, t'exposem alguns mites o falses creences sobre aquesta malaltia.

Depressió: tractament i tècniques per ajudar-te a superar-la

Com es diagnostica la depressió?

La depressió és una malaltia i, com a tal, requereix d'un diagnòstic, un tractament, un procés de recuperació i, finalment, una curació. En la majoria dels casos, no pot millorar o desaparèixer per si sola i requereix de l'atenció d'un psicòleg clínic, un psiquiatre i, en algunes ocasions, d'un neuròleg.

Anamnesi

Des de la Unitat de Psicologia Clínica i Psiquiatria de CreuBlanca, diagnostiquem la depressió principalment mitjançant l'anamnesi. L'especialista entrevista el pacient i recull una sèrie de dades per a elaborar una història clínica. Aquesta tècnica té com a objectiu conèixer informació sobre el pacient, com ara el seu entorn, pensaments, sentiments, comportaments, activitat diària i antecedents familiars i personals.

En funció de la intensitat i les característiques dels símptomes, el professional determina si el pacient presenta un episodi depressiu de caràcter lleu, moderat o greu. Elements que l'ajuden a decidir quina teràpia aplicar.

Qüestionaris psicològics

L'especialista també pot recórrer a qüestionaris per a conèixer-nos millor. Tot això ajuda a avaluar en quina fase ens trobem, és a dir, si sofrim un episodi de ‘baixada’ o realment es tracta d'una depressió.

Depressió: tractament i tècniques per ajudar-te a superar-la

PET, neuroimatge per a la depressió persistent

Així mateix, aquesta malaltia pot tornar-se crònica. Diverses recerques dutes a terme pel Centre per a l'Addicció i Salut Mental (CAMH), han determinat que el cervell pateix alteracions estructurals després d'anys de depressió. La inflamació cerebral és precisament una de les respostes del cervell davant la depressió persistent, entre altres malalties cerebrals degeneratives com l'Alzheimer i el Parkinson.

Els especialistes alerten de la presència d'una major inflamació cerebral en pacients amb quadres depressius no tractats de llarga durada, concretament durant més de 10 anys. En aquest sentit, el PET (tomografia per emissió de positrons) permet mesurar el grau d'inflamació del cervell i detectar uns certs canvis estructurals cerebrals que sofreix el pacient.

Els investigadors conclouen que prevenir a temps l'avanç de la depressió disminueix el risc d'inflamació i modificacions neurològiques que puguin derivar en patologies neurodegeneratives.

Com superar la depressió?

En les nostres consultes, tractem la depressió mitjançant psicoteràpia de tipus cognitiva-conductual, interpersonal i conversacional per ajudar-te a resoldre les teves inquietuds i problemes. En el cas que es consideri necessari també es combina amb un tractament farmacològic.

Depressió: tractament i tècniques per ajudar-te a superar-la

I el més important, no vulguis córrer. Tota malaltia comporta un procés, el qual és diferent en cada cas. Però els resultats mereixen l'esforç i l'espera.

Des de CreuBlanca comptem amb unitats especialitzades que contribueixen a tenir cura de la salut mental. Els nostres especialistes aconsegueixen crear espais d'escolta, acompanyament i cerca de solucions. Troba'ns en els nostres centres Clínica Creu Blanca i Diagnosi Mèdica i explica'ns el teu cas.


Comentarios