ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

La mirada del expert

Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular

Octubre 07, 2020
Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular

El pròxim dijous 8 d'octubre celebrem el Dia Mundial de la Visió, una jornada marcada per la importància de mantenir una vista saludable.


A primera vista, la vida de milions de ciutadans transcorre en espais tancats i amb els ulls fixos a una pantalla. Hi ha persones que depenen contínuament de les seves ulleres per a poder veure amb claredat, i altres que se submergeixen en la immensitat d'Internet a la recerca de consells per a prevenir la fatiga visual. Per no parlar d'aquells que encara confien que la pastanaga serà la solució als seus problemes oculars.


Al món, 285 milions de persones presenten alguna deficiència visual, de les quals, 1000 milions de malalties podrien haver-se evitat o encara no han estat diagnosticades (1).


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


Miopia, hipermetropía, astigmatisme, cataractes i degeneració macular, entre altres, són les principals patologies entorn de les quals giren nombrosos interrogants i hipòtesis. El Dr. Sebastián Banegas, oftalmòleg de Creu Blanca, ens ajuda a desmuntar mites i a aclarir veritats sobre la salut ocular.


És hora d'obrir els ulls!


  • HIPÒTESI 1: Si m'acosto massa a la pantalla del mòbil, televisió o ordinador tinc més probabilitats de patir problemes oculars.

VERITAT. “Acostar-nos massa a les pantalles provoca que augmenti la necessitat d'enfocament visual pròxim, incrementant el cansament visual”, apunta Banegas. L'ús prolongat de dispositius electrònics a curta distància, és un factor que influeix directament en l'aparició de símptomes associats a la fatiga visual o Síndrome Visual Informàtic (SVI), com ara irritació, visió borrosa, problemes d'enfocament, sensació d'ull sec i cefalees perioculares, entre altres.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


Oftalmòlegs recomanen establir una distància d'entre 35 i 40 centímetres entre els ulls i les pantalles d'aparells electrònics o llibres de lectura.


La visió llunyana, en canvi, és una tasca menys exigent que la visió pròxima, aconseguint reduir els símptomes de fatiga visual.


  • HIPÒTESI 2: Si m'acostumo a fer servir sempre ulleres, encara que només les necessiti per a realitzar accions concretes, m'augmentarà la graduació.

MITE. “Si les ulleres estan indicades correctament per a prop i/o per a lluny i té la graduació correcta poden usar-se sense problemes”, explica Banegas. El fet de dependre contínuament de les ulleres ens fa pensar, en múltiples ocasions, que les ulleres són les culpables de la nostra deterioració visual.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


No existeix relació causal entre l'ús d'ulleres i l'augment de problemes oculars, sempre que les lents es trobin correctament graduades.


Bé és cert que amb l'edat el cristal•lí o lent intraocular va perdent elasticitat, la qual cosa condueix a una major necessitat de l'ús de les ulleres per falta de capacitat d'enfocament.


  • HIPÒTESI 3: Menjar pastanaga ajuda a millorar la nostra visió.

MITE amb alguna cosa de VERITAT. “Les pastanagues són tan bones per a la vista com tota mena de verdures i fruites”, afirma Banegas. Més que millorar la vista, el consum diari d'aquest tipus d'aliments ajuda a mantenir-la sana.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


Però, què hi ha de veritat en aquest mite? A les pastanagues se'ls atribueix el poder de protegir els nostres ulls a causa del seu alt contingut en betacarotens, que són els pigments que aporten els tons grocs, ataronjats i vermellosos a múltiples aliments.


El cos humà sintetitza els betacarotens en forma de vitamina A, que alhora contribueix a la formació de rodopsina. I, què és la rodopsina? Es tracta d'una proteïna present a la retina que té com a objectiu permetre que els nostres ulls puguin veure en ambients amb intensitat baixa de llum. És per això que la deficiència de vitamina A influeix en l'augment de la ceguesa nocturna.


  • HIPÒTESI 4: Fumar incrementa el risc de patir cataractes i degeneració macular.

VERITAT. “Així ho confirmen múltiples estudis”, declara Banegas. Les toxines del tabac viatgen pels vasos sanguinis i es distribueixen per tot el cos, inclosos els ulls. Inhalar el fum del tabac pot comportar l'aparició de diverses patologies, com a cataractes i degeneració macular associada a l'edat (DMAE) (2). En concret, la presència de cataractes és un 40% més comú entre persones fumadores (3).


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


La degeneració macular és una malaltia que provoca la disminució progressiva de la visió central, causant punts cecs que impedeixen la realització d'activitats quotidianes com llegir, conduir o reconèixer a persones.


  • HIPÒTESI 5: Només necessito ulleres per a accions concretes, com llegir, conduir o veure la TV, per la qual cosa haig de descartar l'ús de lents de contacte.

MITE. “Els pacients usuaris de lents de contacte de contacte prèsbites poden col•locar-se les ulleres de visió pròxima juntament amb les lents de contacte sense cap problema”, aclareix Banegas.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


I en el cas dels miops? “Tant les persones miops com hipermétropes i persones amb astigmatisme poden usar lents de contacte a la seva vida quotidiana, sempre que estiguin corregits, és a dir, tinguin la graduació adequada”, afegeix. Per tant, l'ús d'ulleres i de lents de contacte és complementari.


  • HIPÒTESI 6: Mirar el mòbil en la foscor, abans d'anar a dormir o just en despertar-nos, fa que anem perdent visió.

MITO. “Fer servir el mòbil en un ambient fosc suposa una doble despesa metabòlica per a l'ull, ja que es treballen alhora dos sistemes, la visió escotòpica i la visió fotòpica”, exposa Banegas. “Aquest doble treball visual comporta l'augment de la fatiga visual, que també influeix de manera negativa en la nostra salut ocular, però no en forma de pèrdua de visió”, aclareix.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


La visió escotòpica es relaciona amb ambients de baixa lluminositat, mentre que la visió fotòpica amb entorns il•luminats.


  • HIPÒTESI 7: Passar massa temps amb la vista fixa en un punt provoca miopia.

MITE amb alguna cosa de VERITAT. “En principi és un mite, ja que si estic ben graduat o si miro a l'horitzó no augmenta la miopia”, explica Banegas. “Però existeixen unes certes teories que plantegen que el treball visual pròxim en els nens miops pot estimular l'augment de la seva miopia”, recalca.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


I ens preguntem… Per què ocorre això en el cas dels nens?


Això es produeix perquè l'ull dels nens està en fase de desenvolupament. La lectura i l'esforç visual pròxim estimularien el creixement axial de l'ull.


El fet de mantenir la mirada fixa en un punt pròxim durant hores, com per exemple la pantalla del mòbil, produeix fatiga ocular. D'aquesta manera, podríem dir que l'ull es “miopitza” i ens envaeixen símptomes semblants al del cansament ocular. “La solució a l'espasme ciliar és el descans, ja que passades unes hores la sensació de miopia disminueix”, recomana Banegas.


  • HIPÒTESI 8: Les patologies oculars són hereditàries.

MITE. “Com en totes les àrees de la Medicina, existeixen malalties que són hereditàries, unes altres de causa infecciosa, altres traumàtiques, etcètera”, apunta Banegas. “Les malalties de la vista que tenen un component hereditari són els defectes de refracció visual, com ara la miopia, la hipermetropía i l'astigmatisme”.


Compte amb la vista: els millors mites i veritats sobre la salut ocular


Els errors de refracció són trastorns que dificulten a l'ull enfocar amb nitidesa les imatges.


Múltiples estudis apunten que la vista és el sentit més important del cos humà, i que està involucrat en el 50% de l'activitat cerebral (4). A diferència d'altres òrgans, els ulls es mantenen actius la major part del nostre temps. Des de Creu Blanca, defensem la necessitat de realitzar-se una revisió periòdica o Revisió mèdica Oftalmològica, per a així detectar possibles afeccions oculars que, diagnosticades a temps, són evitables i curables.


Referencias

(1) Organización Mundial de la Salud https://www.who.int/es/news-room/detail/08-10-2019-who-launches.first-world-report-on-vision

(2) Institut Català de la Retina (ICR) https://icrcat.com/tabaco-y-perdida-de-vision/

(3) Organización Mundial de la Salud e Infosalus https://www.infosalus.com/salud-investigacion/noticia-tabaco-tambien-perjudica-vision-20180529180616.html

(4) Instituto Max Planck de Psicolingüística https://www.mpg.de/8849014/hierarchy-senses?filter_order=L&research_topic=

Comentarios