ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Com afrontar el Nadal amb salut

Desembre 11, 2019
Com afrontar el Nadal amb salut

Arriba el Nadal i amb ell una infinitat de compromisos que ens porten a sobrepassar-nos en les nostres rutines diàries i que ens fan preguntar-nos serem capaces de sobreviure al nadal i arribar sans i estalvis al 8 de gener?

Sigues fort. Arribaràs. Segurament amb uns quilos de més (segons diversos estudis de 2 a 4 quilos), i probablement amb menor grau de paciència. Però arribaràs.

Hem parlat amb el nostre equip de nutricionistes i psicòlegs perquè ens aconsellin com suportar-lo millor i que la nostra salut no surti perjudicada.

Els excessos en els menjars

Els nostres nutricionistes recomanen no estar-se de res durant els menjars familiars i compensar després. És a dir, si mengem en abundància, podem sopar més frugalment: una peça de fruita, un plat de verdura, una truita. De res serveix dejunar per a compensar. El dejuni no és depuratiu, a l'inrevés, el dejuni només servirà perquè arribis amb més ànsia i apetit al següent menjar. Si tanta fartanera et produeix mal de panxa, acidesa, dolor abdominal i fins i tot vòmits, sigues conseqüent. Cadascun sap on té el seu límit, i ha de ser prou responsable com per a dir basta. Passades les festes i amb l'objectiu de reduir els quilos agafats és recomanable que facis 5 menjars en quantitats petites. Abandona els fregits, integra en la teva dieta llegums, verdures i molta fruita. I recorda que tota dieta a part de ser equilibrada, ha d'anar acompanyada d'exercici físic perquè sigui més efectiva. Tampoc oblidis beure abundant aigua. Entre 3 i 5 litres. L'aigua t'anirà bé durant el període nadalenc ja que bevem més alcohol i l'aigua ajuda a eliminar-ho més fàcilment, i igualment et servirà per a sadollar-te.

La socialització

Durant el Nadal convivim durant molts dies amb persones que no són tan reunides com volguéssim. Tanta reunió familiar en moltes ocasions fa esclatar velles picabaralles provocant baralles, estrès i episodis de depressió. Les bones pràctiques indiquen que en reunions familiars no s'han de tocar temes espinosos. S'ha d'intentar parlar de temes en què tots els comensals estiguin a gust i que uneixin al grup. S'han d'esquivar temes com les herències, els problemes econòmics (que pot ser que tinguin uns però no uns altres), els enfrontaments passats, la política… Es tracta de passar-ho bé i no acabar embullats en guerres absurdes.

L'estrès

L'organització del nadal pot arribar a ser estressant: com repartir-se durant les festes per a no ferir sensibilitats, quin menú oferir perquè tothom quedi content, què regalar, què posar-se, què parlar, les compres d'última hora… Hem d'intentar prendre'ns-ho amb serenitat i no deixar tots els preparatius per al final, que és llavors quan apareixen els nervis, les presses i l'estrès.

Depressió

El Nadal poden ser unosdías molt bons però també molt dolents. És una època per a recordar a totes aquelles persones que ja no estan, per a recordar les coses dolentes que han passat durant l'any… però ens hem d'enfocar cap al futur, i pensar que qualsevol temps futur pot ser millor que el passat. Hi ha persones que no poden superar amb èxit aquestes dates, i que potser amb ajuda d'un psicòleg poden solucionar els seus problemes i sentir-se millor amb ells mateixos.

Si ets dels quals t'agraden el Nadal, gaudeix-les i que res ni ningú te les amargui. Si aquestes dates no van amb tu, no deixis que t'atabalin. Cadascun és lliure de viure la vida a la seva manera i no hem de deixar-nos encaixonar en els clixés establerts.

Comentarios