ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

Març 18, 2020
Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

L'inici de la primavera fa que “perdem” una hora del nostre dia. Això afectarà principalment els nostres cicles del son i al nostre rendiment en el treball.

El canvi d'hora, que es realitza dues vegades a l'any per a aprofitar millor la llum natural i reduir el consum energètic, afecta al nostre ritme biològic. Serà per pocs dies però és molt probable que el primer que notem quan la matinada del 29 de març avancem les agulles del rellotge 1 hora (a les 2 seran les 3) sigui, entre altres coses, sensació de fatiga i mal humor.

De fet existeixen suficients estudis que indiquen que el canvi d'hora afecta el nostre rellotge intern, que a través d'un complex mecanisme hormonal s'adapta a la presència de més hores de llum afectant principalment els cicles del son i en segon lloc al nostre rendiment.

És per això que podem afirmar que si bé aquesta modificació horària porta amb si certs avantatges en l'organització de la vida econòmica i social d'un país, també està demostrat que implica una sèrie d'efectes per a la nostra salut dels quals parlarem al llarg d'aquest article.

En primer lloc, hem de tenir en compte que quan canviem a l'horari d'estiu necessitarem passar un petit període d'adaptació que no durarà més de 3 o 4 dies.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

A continuació us explicarem els efectes immediats d'aquest canvi d'hora, per què ens afecta i us donarem alguns consells per a minimitzar els seus efectes:

EFECTES DEL RETARD D'HORA

En els primers dies de primavera i a causa del desfasament horari esmentat anteriorment, pot ser que notem una baixada en el nostre rendiment en el treball. A què és degut això? Quins efectes tindrà? Continua llegint per a saber més!

1.Sofrirem un petit jet lag

El jet lag és un problema temporal del son relacionat amb el “desfasament horari” associat als viatges llargs en els quals creuem múltiples fusos horaris. Encara que el jet lag per petit que sigui implica qualsevol alteració del nostre rellotge intern o ritme circadiari (estiguem o no de viatge) que és el que regula els nostres cicles de son i vigília.

Alguna cosa semblant al jet lag és el que viurem quan endarrerim l'hora, que encara que sembli mentida ens provocarà cansament, fatiga i mal humor.

2. Sentirem somnolència diürna i fatiga

A conseqüència del desfasament horari del jet lag, ens despertarem amb més son que de costum i arrossegarem la fatiga la resta del dia. Cal aclarir que somnolència i fatiga són diferents i que per tant les podrem notar alhora. La somnolència diürna és la necessitat de dormir durant el dia, mentre que la fatiga és la sensació de cansament extrem, esgotament o feblesa que pot fer que les tasques quotidianes es tornin més difícils.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

3. Notarem canvis en l'estat d'ànim

Qui pot estar de bon humor després de dormir malament la nit anterior? La mala qualitat del descans de la nit anterior inevitablement ens oferirà major cansament que es traduirà en nerviosisme, irritabilitat, canvis d'humor, problemes de concentració i menor productivitat en el treball.

Però tranquils, tot això no succeeix perquè sí. Tots aquests efectes no són més que una petita fase d'adaptació del nostre cos:

  • I això per què succeeix?

Aquests efectes es produeixen sobretot perquè el nostre organisme es veu alterat per canvis en les variables ambientals com la llum i la temperatura. L'estat d'ànim per exemple, està molt relacionat amb la presència de llum solar, i encara que en un primer moment ens pot influir negativament no hem de perdre de vista que aquesta transició no durarà més d'un parell de dies.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

Però no tot són males notícies! El que té de bo aquesta època és que els dies es tornen més llargs i les nits són més agradables, produint majors dosis de felicitat, relaxació i positivisme. I és que a major quantitat de llum, majors nivells de serotonina (l'hormona que ens manté desperts durant el dia) i millor estat d'ànim.

Com us podeu imaginar aquest canvi no afecta a totes les persones per igual:

  • A quines persones afecta més el canvi d'hora?

El canvi d'hora afecta segons la sensibilitat de la persona, però els nens solen ser els més vulnerables, sobretot si estan en edat escolar, solen experimentar problemes a l'hora d'anar-se al llit i matinar l'endemà. En definitiva, els nens són els que noten més aquest canvi d'hora pel que la rutina serà essencial perquè portin de la millor manera aquest canvi.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

A continuació us donem alguns consells perquè aquest canvi horari ens afecti el menys possible.

4 CONSELLS PER A MINIMITZAR ELS EFECTES DEL CANVI D'HORA

1.Modificar progressivament els horaris els dies anteriors

Durant els quatre dies anteriors al canvi d'hora, podem anar avançant els horaris de les nostres activitats progressivament uns 15 minuts cada dia. Així anirem compensant l'hora que “perdem” el cap de setmana del 31 de març.

Per contra, és millor que no intentem compensar l'hora de menys que dormirem aixecant-nos més tard ni fent migdiada. És més, podem aprofitar el dissabte i el diumenge per a aixecar-nos 20 minutos abans de l'habitual per a arribar més cansats el diumenge a la nit i tenir millor qualitat de son.

2. Realitzar algun esport que ens faci dormir més i millor

Com podem agafar el son a la nit? Practicant algun esport que ens ajudi a dormir.

Mantenir-nos actius tots els dies ens ajudarà a adaptar-nos més ràpidament al canvi d'horari perquè estarem més cansats. Sortir a córrer, fer natació, caminar diàriament, practicar pilates o fer ioga són els esports que més afavoriran el nostre descans.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

Però perquè aquests esports juguin al nostre favor a l'hora de dormir convé fer-los entre 2 i 3 hores abans d'anar-nos al llit. La raó? Tots ens ajudaran a alliberar l'estrès i al fet que a la nit arribem al llit relaxats i preparats per a dormir.

3. Evitar els estimulants a partir de les 5 de la tarda

Hem de tenir especial cura amb el consum de cafeïna, nicotina i alcohol. Els efectes estimulants de la cafeïna i la nicotina triguen diverses hores a desaparèixer de l'organisme i poden entorpir la qualitat del son. De la mateixa manera, si bé l'alcohol pot produir-nos certa somnolència, és possible que interrompi el nostre somni més endavant durant la nit.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

4. Sopar aliments rics en triptòfan

Cal mantenir els mateixos horaris dels menjars encara que tinguem menys gana, procurar fer sopars lleugers i almenys 2 hores abans de ficar-nos al llit. També podem procurar incorporar en els nostres sopars aliments rics en triptòfan, un aminoàcid que afavoreix la producció de melatonina l'hormona que ens produirà un somni reparador. Els aliments més recomanats són: plàtan, xocolata negra, làctis, ous, peix, llegums o fruits secs.

Com afecta el canvi d'hora a la nostra salut?

Finalment, com a norma general, no hem d'anar-nos al llit ni amb gana ni massa plens. Especialment hem d'evitar els sopars abundants i pesats perquè ens produiria una incomoditat en l'estómac que ens mantindria desperts.

Comentarios