ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Consells de Salut

Consells per a prevenir i tractar les arrítmies cardíaques

Març 06, 2022
Consells per a prevenir i tractar les arrítmies cardíaques

Les arrítmies són alteracions del ritme del cor, bé perquè batega massa ràpid, massa lent o de manera irregular. Es produeixen per una fallada o deterioració del sistema elèctric cardíac, ja sigui a causa de l'envelliment, la genètica o bé perquè se sotmet al cor a grans excessos.

Existeixen múltiples tipus d'arrítmies, benignes i malignes, i afecten persones de totes les edats. Hi ha que ni tan sols produeixen símptomes, no obstant això, d'altres es manifesten en forma de marejos, pèrdua de coneixement, forta pressió en el pit i síncopes que poden fins i tot provocar la mort sobtada.

El Dr. Ermengol Vallès, cardiòleg de la Unitat d'Arrítmies de CreuBlanca, t'aconsella sobre hàbits saludables que poden ajudar-te a prevenir-les i, en el cas d'haver estat diagnosticat d'una arrítmia, t'explica quins mètodes aconsegueixen tractar-les i curar-les amb èxit.

Consells per a prevenir i tractar les arrítmies cardíaques

Com prevenir les arrítmies

Principals elements a tenir en compte per a ajudar-te a disminuir el risc que apareguin:

  • Vida saludable. Porta una dieta sana i equilibrada i evita el consum d'alcohol i tabac. Aquests hàbits contribueixen a disminuir l'aparició de factors de risc cardiovasculars com l'obesitat, el colesterol i la hipertensió.

  • Revisa't encara sense tenir símptomes. Realitza't revisions mèdiques periòdics, sobretot a partir dels 30 i 35 anys, edats en què comencen a desenvolupar-se de manera subclínica i asimptomàtica patologies com la cardiopatia isquèmica, que consisteix en l'estrenyiment de les artèries coronàries a causa de l'acumulació de greix.

  • Revisa't abans d'iniciar-te en una activitat esportiva. Coneix el teu estat de salut i assegura't que el teu cor es troba en les condicions idònies per a practicar esport, sobretot aquells que són d'impacte i requereixen d'un gran esforç físic.

  • Exercita't de manera recurrent, però controlada. L'esport en excés sobrecarrega el cor i, encara que no sol ser el més freqüent, el cos pot reaccionar desenvolupant una arrítmia. Per tant, una prova d'esforç o ergometria pot ajudar-te a conèixer com es comporta el teu cor mentre realitzes esport i a descartar possibles complicacions.

Com tractar les arrítmies

Entre els diferents procediments terapèutics que es duen a terme des de la nostra Unitat d'Arrítmies, destaquen:

  • Ablació mitjançant radiofreqüència. Aquesta tècnica electrofisiològica aconsegueix curar de manera definitiva arrítmies com les taquicàrdies paroxismals o el flutter auricular. L'efectivitat d'aquest procediment és d'aproximadament un 95%, aconseguint una considerable millora clínica per al pacient.

  • Marcapassos i desfibril·ladors. Són dispositius amb un objectiu terapèutic, és a dir, s'implanten una vegada s'obté un diagnòstic ferm del tipus d'arrítmia que pateix el pacient. El marcapassos ajuda a corregir un ritme cardíac lent o irregular, mentre que el desfibril·lador permet detectar i tractar batecs cardíacs perillosament ràpids.

Els dispositius, en general, són cada vegada més petits i menys molestos per als pacients. A més, els cardiòlegs realitzen un seguiment remot de l'estat del dispositiu, és a dir, via *Bluetooth, i avisen al pacient de si hi ha algun problema que ha de ser revisat.

  • Tractament farmacològic. Unes certes arrítmies, com la fibril·lació auricular, presenten un major risc de provocar accidents cerebrovasculars. Aquest risc pot evitar-se a través de l'ús d'anticoagulants orals com el Sintrom®.

Una arrítmia lleu pot derivar en esdeveniments cardiovasculars greus com l'infart, molts dels quals afecten fins i tot persones joves, de manera sobtada i sense causa aparent. Per això, en la nostra Unitat d'Arrítmies comptem amb un equip multidisciplinari de professionals especialitzats en la diagnòstic, el tractament i la prevenció de múltiples trastorns del ritme cardíac, ajudant-te a obtenir una valoració cardiològica completa, precisa i personalitzada, que et permetrà guanyar qualitat de vida i millorar el pronòstic de la teva patologia.


Comentarios