ESP | CAT

Hablamos de tu Salud

Nutrició

Llista de la compra per a aquest hivern a base de productes de temporada

Febrer 07, 2020
Llista de la compra per a aquest hivern a base de productes de temporada

Els aliments de temporada són frescos, genuïns, respecten els cicles de la naturalesa i són bons per a la salut

Els nostres avantpassats mai s'haurien menjat un tomàquet al gener, una taronja a l'agost o un carabassó al desembre; però el model productiu actual i la globalització han facilitat que puguem consumir gran varietat de productes en qualsevol època de l'any. Perquè pot ser que ho hem oblidat…però la naturalesa en el seu conjunt funciona per cicles i consumir productes de temporada és, en poques paraules, millor per a la salut, l'ambient i la butxaca.

Així que no és casualitat que la temporada de taronja sigui a l'hivern, la temporada de carxofes a principis d’any, o que els tomàquets comencin a créixer a la primavera. Així és com la naturalesa ens proporciona tots els nutrients necessaris per a combatre les malalties o necessitats físiques pròpies de cada època (com per exemple les grips a l'hivern, la deshidratació a l'estiu, la desintoxicació del fetge després de les festes, etc.).

El secret per a menjar sa és un: coneixement i planificació. Per això avui en aquest article us donem les raons per consumir aliments de temporada i us deixem una llista de la compra molt pràctica perquè us l'emporteu al supermercat aquest hivern.

Per què és més sa menjar aliments de temporada?

El nostre expert nutricionista de Diagnosi Mèdica, Xavier González, afirma: “la naturalesa és molt sàvia i sap què és bo per a l'organisme en cada estació de l'any”.

A grans trets, els beneficis dels aliments de temporada són:

1. Conserven totes les propietats nutricionals

Les taronges i els kiwis, per exemple, són fonts inesgotables de vitamina C necessàries per a protegir el cos contra grips i refredats a l'hivern. Com succeeix amb tots els aliments estacionals que tenen una comesa en el nostre organisme per a cada època de l'any.

2. Tenen millor sabor

Les fruites i verdures com per exemple les bledes, els espinacs o les cols, estan al punt més àlgid quant a sabor i propietats en l'època del fred pel qual són l'opció més saborosa per a un menú saludable.

3. El preu és millor

Perquè hi hagi aliments de fora de temporada en els nostres comerços, han de ser importats d'altres països i això els fa inevitablement més cars. Els productes de temporada, en canvi, els agricultors els poden oferir frescos a un preu millor. Així que a més d'adquirir un hàbit saludable li fem un favor a la nostra butxaca.

4. Són més ecològics

Les fruites i verdures de temporada són fresques, genuïnes, respecten els cicles de la naturalesa i són fonamentals per a una vida saludable.

Llista d'aliments que ha de contenir la nostra cistella de la compra

A l'hivern les opcions per a un menjar o sopar saludable són moltes, ja que amb els aliments que ens brinda aquesta temporada és molt fàcil elaborar tota classe de plats.

Comprar sa serà molt més fàcil si seguim aquesta llista de la compra:

Fruites

Els cítrics, encara que la seva recolecció comença a la tardor, es troben en el seu millor moment en els mesos d'hivern:

  • Taronges
  • Mandarines * Kiwis * Llimones * Alvocats

Verdures

La llista de verdures d'hivern conté una gran varietat de vegetals de fulla verda que en els mesos del fred es troben en les seves millors condicions:

* Bledes * Apis * Espinacs * Pastanagues * Fonoll

  • Bròcoli * Ceba tendra * Coliflor * Porro * Col verda * Escarola * Enciam * Col llombarda * Nap * Faves * Carxofa

Peixos

Com és habitual en aquesta època de l'any alguns peixos desapareixen durant uns mesos per a donar pas a uns altres que estan en plena temporada. Tot i que la disponibilitat de peix varia molt depenent del mes, els que trobarem ara en el seu millor moment són:

* Gall * Rap * Mer * Bacallà * Daurada * Llenguado * Salmó * Truita * Polp * Lluç * Sépia * Llobarro * Palometa

Llista de la compra per a aquest hivern a base de productes de temporada

Quantes racions hem de menjar per a portar una dieta saludable?

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hauríem de menjar almenys 5 porcions de fruites i verdures al dia i de 2 a 3 racions de peix a la setmana.

Aquests són alguns trucs perquè se'ns faci més fàcil incorporar aquest hàbit saludable a les nostres vides:

* Incloure fruites i verdures en tots els àpats. Prendre un kiwi o un suc de taronja per a un esmorzar saludable; una ració d'enciam al migdia i uns espinacs a la nit són tres opcions fàcils amb les quals obtindrem més del 50% de la quantitat diària recomanada de fruites i verdures.

* Menjar piscolabis de fruites fresques i verdures crues. Emportar-se a la feina unes mandarines per al mig matí i unes pastanagues tallades per al berenar són millors opcions que les clàssiques barretes energètiques. Si ho fem així aconseguirem l'ideal nutricional de les 5 racions de fruites i verdures al dia.

* Consumir preferentment fruites i verdures fresques de temporada. A l'hivern predominen les fruites cítriques que són molt riques en vitamina C per a reforçar el nostre organisme i els vegetals verds que tenen infinitat de vitamines (vitamina K, àcid fòlic, magnesi, calci, zinc, fòsfor) que ens aporten els nutrients necessaris per a tot l'any.

* Menjar una selecció variada de fruites i verdures. No val amb menjar només taronges o amanides. Per a notar tots els beneficis dels nutrients de temporada la clau és alternar i consumir-los en totes les formes possibles. Així omplirem de color els nostres plats i la nostra vida!

Comentarios